Blog

İçerik Başlığı Neden Önemlidir, Nasıl Düzenlenir

İçerik başlığı yazımız için neden önemlidir. Çünkü içerik başlığı ve yazıdaki ara başlıklar içeriğin özetini, aynı zamanda ana fikrini verir. Zira okuyucu, yazıyı okumaya karar vermeden önce içeriğin başlığına bakarak okuyup okumayacağına karar verir.

Zaman mefhumu önemlidir, oysa günümüz için zaman eskisinden daha da önemlidir. Zira bilgi arz eden kimseler çok kişi de olsa da içerik kaliteli olmadıkça yazı değerli değildir. Video linkine buradan ulaşabilirsiniz.

İçerik Başlıkları Sıralaması Nasıl Olmalıdır

İçerik yazarı, makalesinde konuyu açıklayan başlık da yazar. Elbette içerik yazabilmek için bir kimsenin önce nasıl yazacağını öğrenmesi gerekir. İçerik yazmanın olmazsa olmazını, yazar araştırarak bir şekilde öğrenir. Zira içerik yazmak edebi eser yazmaya benzemez. İçerik yazarı konuyu tasvir ederken betimleme ve sıfatlarda abartıya kaçamaz. İçerik yazarının bir çok konuda bilgisi olması, yoksa da araştırıp öğrenmesi gerekiyor. Özellikle yazı başlıklarının da yazının konusuna uygun yazılması gerekiyor. Uygun demekle Google tarayıcısının istediği özelliğe sahip olmalıdır.

bilgi
H2 Başlık Oluşturma

İçerik başlıklarını oluştururken özellikle dikkat etmemiz gereken bir kaç önemli nokta vardır. Ancak bunun yanında başlıktan önce yazımızda dikkat etmemiz gereken bir kaç önemli nokta daha vardır.

  • İçeriklerde yüz elli kelime sonunda paragraf başı mutlaka yapılır
  • İçerik konusu izah edilirken her üç yüz kelimede başlık konur

Google tarayıcısını tasarlayanlar, verilerini toplamada yapay zekayı kullanıyor. Yapay zeka ise kendine verilen komut ve talimatlar doğrultusunda sürekli çalışma halindedir. Web sitelerini dolaşıp veri toplayan robot yazılımlar sürekli veri toplar. Devasa veri işleme merkezinde işlenen veriler anlamlı bilgi haline getiriliyor. Bu bilgiler ise kullanıcının hizmetine sunuluyor. Elbette web sitesini değerli kılan önemli etken kaliteli içerik ve içerik başlığı olsa da sitenin yaşı ve aldığı trafiği de göz ardı edemeyiz. Elbette ki toplanan veriler, kullanıcıların talepleri doğrultusunda, içerik yazarları tarafından hazırlanıyor.

İçerik Başlığında Kullanılan Başlık Sıralaması

WordPress yardımıyla web sitesi hazırlayan kimse bir çok yardımcı eklenti ile kaliteli içerik üretebiliyor aynı zamanda içerik başlığı da oluşturabiliyor. Yazı sayfası hazırlanırken “Ana Sayfa” ile başlanır. WordPress ile varsayılan şekilde gelen bu şablona içerik bilgisini anlatan başlık yazılır. Ayrıca gazete spotları gibi çarpıcı başlık da içermelidir. Ana başlıktan sonra ara başlıkların sıralaması da önemlidir. Kullanılan başlıkları;

bilgi
H3 Başlık Nasıl Hazırlanır

H2 – H3 – H4 – H5 – H6

şeklinde sıralayabiliriz. Elbette H1 başlığı ana başlık olduğu için burada belirtmedik. Ana başlıktan sonra en fazla yüz elli kelime içerikle ilgili yazı yazıyoruz. Bu kısımda içeriğin maksadını ve içerikte neler bulunduğunu özet olarak anlatırız. Akabinde ise H2 başlık ile yazımıza devam ederiz. Google aramasında bulunabilmek için yazımızın en önemli içeriğin bilgisi bu kısmında bulunmalıdır. Yani bu kısmı okuyan kimse içerikten neler öğreneceğini anlamalıdır. Bu kısım yüz elli kelime şeklinde yazılıp paragraf başı yapılıyor. En fazla üç yüz kelime ile başlığa ilişkin içeriğimizi tamamlıyoruz. Yeni bir alt başlık ile içeriğimizi genişletebiliriz. İçerik başlığı ve içerikte tekrardan kaçınarak uzatmak yerine, neyi anlatmak istiyorsak onu izah etmeliyiz. Kısaca şuna dikkat etmeliyiz;

  • Her H başlığından sonra üç yüz kelime açıklama yapılıyor, yeni başlık açılıyor
  • İçerik ne kadar uzun olursa Google için o kadar değerlidir
  • Tekrardan kaçınıp yeni bilgiler vermeliyiz
  • Resim, grafik ve video ile desteklenen içerikler daha kıymetlidir

Bir yazı da genel işleyiş H2 – H3 şeklinde ilerlemesidir. Bunun yanında peş peşe H2 başlık da olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta başlığın bir önceki konuyu daha da açıklıyor mu? Yoksa başka bir konuya geçiyor mu? Eğer önceki başlığı daha da açarak izah ediyorsa H2-H3 şeklinde ilerlemelidir. Ancak yazımızın bölümleri bir birinden bağımsız oluyorsa H2 şeklinde de olabilir.

  • H2 Göçmen Kuşlar Hangileridir
  • H3 Leyleklerin Yaşam Düzeni Nasıldır
  • H4 Leyleklerin Çoğalması
  • H3 Kırlangıç Kuşlarının Yaşam Düzeni Nasıldır
  • H4 Kırlangıç Kuşlarının Çoğalması
  • H2 Göçmen Kuşların Güzergah
  • H3 Göçmen Kuşların Türkiye Güzergahı

H Başlıkları Sıralamasında Uyulması Gerekenler

H Başlıkları yani içerik başlığı seçimi yapılırken bir birine bağlı açıklamalarda H2-H3 şeklinde gidileceğini izah ettik. Bunun yanında içerikte bir birinden bağımsız yazı yazdığımız zamanlar da oluyor. Bu durumda başlık sıralamasında da tekrardan H2 başlık kullanabiliyor muyuz? Bir çok kimse bu konuda olmaz dese de yanılıyorlar. Başlığa istinaden yazdığımız konu bitip ancak içeriğimiz devam edebiliyor. Bu durumda devam ettiğimiz yazı önceki yazımızın açıklaması değilse tekrar H2 başlığı kullanabiliriz. Sonraki alt başlıklarda da H3 şeklinde devam edebiliyoruz.

Yapay zeka programları kullanan Google web tarayıcısı her geçen gün kendini yeniliyor. Önceleri etiketler çok önemliyken şimdi başlıklar önemlidir. Etiketlerin önemi tamamen bitmiş olmasa da az ve tamamen konuyla ilintili olmalıdır. Elbette web sitemizin bulunur olmasında kullandığımız etiketlerin hâlâ faydası vardır. Ancak cömertçe üretilen fazla sayıda etiket bir süre sonra içeriğimizi değersiz kılacaktır. Zira yapay zeka robot yazılımlar etiket ve içerik başlığı da dahil her türlü gereksiz tekrarı okuyucuyu aldatma şeklinde algılıyor. Bu ise istemediğimiz bir durumdur. Zira sanal dünyaya kaybolmak için değil, bulunmak için katılıyoruz.

Özet Bilgi

Content titles are crucial as they indicate the main idea of an article and determine readers’ interest. Quality content requires knowledgeable and researched writing, distinct from literary creation, with headlines aligned with the subject, aiding in Google searches. Headings should follow a structured H2-H3 pattern, avoiding repetition, with valuable information placed in the first 150 words, supported by media, to increase Google relevance.