Blog

Online Eğitim Platformu Nedir? Online Eğitim Nedir?

Online eğitim, öğretmen ve öğrencilerin aynı zamanda aynı mekanda bulunmadan, bilgisayar, telefon ve tablet gibi internete bağlanan cihazlar vasıtasıyla öğrenim görebildiği eğitim modelidir.

Bu eğitimin verildiği yerlere de “online eğitim platformu” denir. Ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki farklı şekilde olabilir. İnternet ve internete girmemizi kolaylaştıran cihazların yaygınlaşmasıyla çok sık duymaya başladığımız online eğitim pandemi dönemiyle birlikte çok büyük ivme kazandı. Hatta bir dönem tüm öğrenim nevileri online eğitime geçiş yapmak zorunda kaldı. Son dönemde de görüyoruz ki online eğitim artık modern çağın bir gereksinimi haline geldi.

online eğitim verilen bir resim
ONLİNE EĞİTİM PLATFORMLARI

Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi, bilgiye ulaşmanın çok kolay hale gelmesi ve birçok meslek grubunun dijitalleşmesiyle meslek hayatımızda başarı elde edebilmek için birçok yetkinliğe sahip olmak zorundayız. Örneğin bir ofis çalışanı Excel, Word, PowerPoint gibi ofis verimliliğini artıran uygulamaları kullanabilmeli. Pazarlamacı veya girişimci ise ikna edici ve etkili konuşmayı öğrenmeli. Proje tasarlayan ve sunum yapan birisiyse etkili sunum tekniklerini öğrenmeli. Kısaca birçok yetkinliğe sahip olmalı. Maalesef bu yetkinlikleri modern! eğitimin verildiği okullarda kazanamıyoruz. Çünkü teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki hızına yetişemiyorlar! Tam da bu noktada imdadımıza online eğitim platformları yetişiyor. Online eğitimde birçok fiziksel gereksinimin ortadan kalkmasıyla çok daha az maliyetle daha çok eğitim tasarlanıyor. Bu yüzden online eğitime ulaşmak örgün eğitime ulaşmaktan çok daha kolay hale geldi. .

Online eğitimden kısaca bahsettikten sonra sizin için listelediğimiz ücretli ve ücretsiz online eğitim platformlarına geçelim.

1. Youtube

Youtube genelde eğlence ve dinlenme platformu olarak kullanılsa da birçoğumuz çözemediğimiz sorunlarımız için ona başvuruyoruz. Yemek yapmaktan matematik öğrenmeye kadar birçok konuda aradığımızı bulabiliyoruz. Eğitici ve eğlenceli birçok içeriğe ulaşılabildiği için birçok kışı tarafından tercih ediliyor. Tabi bunun yanı sıra youtube “katıl aboneliği” seçeneğini çıkardıktan sonra ücretli eğitimler çeken kanallar oluşmaya başladı. Şu an birçok kişi tarafından hazırlanmış eğitimlere ücretli veya ücretsiz şekilde ulaşabiliyorsunuz.

Size Çok Şey Katacak youtube kanalları yazımıza gitmek için tıklayın.

2. Udemy

2010 yılında Eren Bali, Oktay Çağlar ve Gagan Biyani tarafından kurulan online eğitim platformu Udemy, çok geniş eğitim alanına sahip online eğitim platformudur. Şu anda 40 milyondan fazla öğrencisi bulunuyor. Bilgisayar yazılımından, yemek kurslarına kadar birçok farklı alanda eğitim veren büyük bir platform. Gelişmiş ara yüzü sayesinde profesyonelce hazırlanmış kurslara ulaşmak çok kolay. Ayrıca eğitimlerin sonunda sertifika sahibi de olabiliyorsunuz.

Udemy ‘nin diğer online eğitim platformlarından ayrıldığı birkaç özelliğine değinmek istiyorum. İlk olarak Udemy ‘de en çok hoşuma giden özellik “not alma”. Eğitim esnasında not almak istediğiniz yerde videoyu durdurup aşağıdaki not alma bölümüne istediğinizi yazabiliyorsunuz. Ve not aldığınızda videonun üzerinde renkli bir çizgiyle not aldığınız yer işaretleniyor. Hatta sizden önce başkalarının videonun hangi zamanında not aldığını da görebiliyorsunuz. İstediğiniz zaman notlarınıza göz atarken notun üzerine tıkladığınızda sizi ilgili videonun ilgili süresine götürüyor. Bence bu özellik diğer platformlardan ayıran büyük bir özellik. Bir başka özellik de aldığınız eğitim istediğiniz gibi bir şey çıkmazsa ilk 30 gün içerisinde iade etme hakkınız var. Bunu ancak kendine güvenen bir platform yapabilir.

Bu arada eğitimler sık sık indirime giriyor. İndirim zamanı fiyatlar çoğunlukla yarı fiyatına kadar düşüyor. Yüksek fiyatlı eğitimleri almadan önce en az bir hafta beklemeniz sizin faydanıza olur.

3. Coursera

Coursera, dünyaca ünlü birçok üniversite ile işbirliği içerisinde eğitim veren online eğitim platformudur. Bünyesinde dünyanın en iyi üniversitelerinden öğretim görevlilerini barındırıyor. Bu platform sayesinde alanında uzman hocaların hazırladığı çok detaylı ve etkili eğitimleri alabiliyorsunuz. Üstelik ücretsiz bir şekilde. Böylelikle normal şartlarda belki de alamayacağınız eğitimlere erişim sağlıyorsunuz. Burada sorun olabilecek bir şeyse eğitimin ingilizce olması. Ancak Türkçe altyazısı hazırlanmış eğitimler mevcut. Bu yüzden vazgeçmeden önce şansınızı denemelisiniz.

Eğitimlere katılmak ücretsiz fakat eğitim sonunda sertifika almak istiyorsanız ücret ödemeniz gerekiyor. Bu durum öğrenmek isteyen birisi için çok büyük bir problem değil. Ne de olsa sertifika her şey değil önemli olan öğrenmek ve tatbik etmek.

4. Khan Academy

Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak kurulan Khan Academy matematik, fizik, biyoloji, kimya, psikoloji, sosyoloji, sanat tarihi, dünya tarihi, girişimcilik, müzik gibi birçok alanda eğitim veriyor. Eğitimler matematik ve fen alanlarında 1.sınıftan 12.sınıfa kadar uzanıyor. Bunun yanı sıra sosyal bilimler, sanat, ekonomi ve finans kategorilerinde herkesin takip etmek isteyeceği türden eğitimler de var. Aynı zamanda birçok farklı dilde altyazı da mevcut. Hatta eğitimlerin Türkçe dublajlı hallerine de Khan Academy Türkçe platformundan ulaşabilirsiniz. Özellikle ortaokul ve lise çağındaki öğrencilerin kesinlikle kullanması gerektiğini düşündüğüm bir platform. Üstelik tüm eğitimler ücretsiz.

5. İstanbul İşletme Enstitüsü

Alanında uzman birçok eğitmen tarafından hazırlanmış eğitimlere ücretli veya ücretsiz şekilde ulaşabileceğiniz bir online eğitim platformu. Ücretli olan kurslarda zaman zaman ücretsiz öğrenci kontenjanı açılıyor. Eğer haftalık girip yeni eğitimlere göz atarsanız büyük ihtimalle fırsatları kaçırmazsınız. Eğitimi bitirdikten sonra yine internet üzerinden bir sınava giriyorsunuz. Başarı puanınız 80 ve üzeri olursa sertifika almaya hak kazanıyorsunuz. Aynı zamanda eğitmenler ders esnasında sisteme ödev tanımlıyor. Eğitimine göre ödevlerin ehemmiyeti de değişiyor.

Katıldığınız kurs, eğitmenin belirlediği tarihlerde canlı olarak yapılıyor. Canlı dersler bittikten sonra sisteme kaydediliyor. Yani eğer canlı derse saatinde yetişemezseniz daha sonra ders kaydını izleyebiliyorsunuz. Canlı ders sırasında eğitmene soru sorabileceğiniz sohbet kısmının mevcut olması interaktif bir eğitim sunması açısından çok faydalı olmuş. Eğitimlerin süresi içeriğe göre değişmekle birlikte genelde 1 hafta sürüyor.

6. İstanbul Boğaziçi Enstitü

Eğitim sonunda üniversite onaylı sertifika alabildiğiniz altyapıya sahip online eğitim platformu. Platform üzerinden ücretli veya ücretsiz birçok eğitime ulaşabilirsiniz. Kişisel gelişim, bilişim, çocuk gelişimi, mesleki gelişim, yabancı dil, pazarlama, liderlik vb. birçok farklı alanda eğitimlere katılabiliyorsunuz. Bazı eğitimler canlı olarak yapılırken bazıları sistemde yüklü videolardan oluşuyor. Eğitime dair bütün bilgileri almak istediğiniz kursun sayfasından detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

7. Global Enstitü

Hem yazılı hem de videolu eğitimlere ulaşabildiğiniz bir online eğitim platformu. Bazı eğitimlerin sadece yazılı kaynak şeklinde sunulmasını biraz garipsemiştim. Fakat eğitimin içeriğine göre mantıklı bir yöntem olabiliyor. Eğitiminizi tamamladıktan sonra küçük bir imtihana tabi tutuluyorsunuz. Ancak imtihanı geçtikten sonra sertifika almaya hak kazanıyorsunuz. Fakat sertifika almak ücretli. Sertifikalar online veya baskı olmak üzere iki farklı şekilde sunuluyor. Online sertifikanın güncel fiyatı 144 TL iken baskı sertifikanın fiyatı 299 TL. Bir de sınırsız sertifika paketi alarak tüm eğitimlerinizin sertifikasına tek bir ücretle ulaşabiliyorsunuz. Sınırsız sertifikanın güncel fiyatıysa 999 TL.

8. Mikro İfadeler Online

Oğuz Benlioğlu‘nun anlatımıyla yalan yakalama, mikro ifadeler, beden dili, manipülasyon teknikleri ve korunma yolları, etkili iletişim teknikleri, retorik, liderlik gibi alanlarda online eğitim veren bir platform. Sade ve anlaşılır biçimde tasarlanan eğitimin fiyatları da oldukça uygun. Yenilenen ara yüzüyle çok kullanışlı bir platform olduğunu düşünüyorum. İnsanları anlamak, onları etkilemek ve kendinizi bu alanda geliştirmek istiyorsanız kesinlikle eğitimlerine katılmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda eğitici youtube kanalları listemizde oğuz Benlioğlu’nun kanalı da mevcut.

9. Uzaktan Eğitim

Robotik kodlamadan aile danışmanlığı eğitimine kadar birçok farklı alanda ücretli eğitim alabildiğiniz büyük bir online eğitim platformu. Eğitim sonunda MEB onaylı veya üniversite onaylı sertifika veriliyor. Bazı eğitimlerde sertifika almak için sınav merkezinde veya online olarak sınava girmeniz gerekiyor. Bu yüzden eğitimi almadan önce şartları dikkatli okumanızı tavsiye ederim.

10. Campus Online

Finans, insan kaynakları, eğitici eğitimi, iş sağlığı ve güvenliği, siber güvenlik, hukuk gibi birçok alanda online eğitim alabildiğiniz bir başka platform da Campus Online. Türkçe olarak hazırlanmış eğitimlere belirli bir ücret karşılığında erişebiliyorsunuz. Eğitimin sonunda Üniversite onaylı veya dernek onaylı sertifika veriliyor. Üniversite onaylı sertifikalar e-devlet üzerinden doğrulanabiliyor. Web, telefon, tablet vb. farklı platformlardan eğitim içeriğine rahatlıkla erişebiliyorsunuz.

bilgi
Eğitim Bir İhtiyaçtır

Listelediğimiz on adet platformun dışında birçok farklı online eğitim sitesi mevcut. Kendimize değer katabileceğimiz, kendimizi geliştirebileceğimiz birçok platform varken sahip olmamız gereken tek şey internet bağlantısı olan bir cihaz. Peki sizin kullandığınız platformalar hangisi? Listemizdeki platformları tecrübe ettiniz mi? Öneri ve tecrübelerini yorumlarda bekliyorum.


paylaş+