Muhasebe

Cari Hesapta Unvan Kısaltmak | Makro

İnternet satışlarının etkisiyle düzenlenen fatura sayısı sürekli artıyor. Bu da cari hesapta unvan kısaltmayı zorunlu kılıyor. Zira muhasebe programında cari hesap açmak pratik olsa da unvanda kısaltma işlemi şimdilik otomatik yapılamıyor.

bilgi

Cari Hesapta Unvan Neden Kısaltılır

Bu nedenle mizan veya raporlama yapıldığında alabildiğine uzayıp giden firma isimlerini görüyoruz. Bunun yanında manuel cari hesap açmaya kalktığımızda unvanda yapacağımız kısaltma göze batacaktır. Uzun uzun unvanı yazmak da çalışan için meşakkatli olacaktır. Bizim için en idali cari hesapta unvan kısaltma makrosu ile bu işi yapmaktır. Elbette bu eksikliğin farkına varan program üreticileri bunun içinde bir çözüm yolu bulacaktır. Bu nedenle uzun cari unvanları şimdilik makro ile pratik şekilde kısaltabiliriz.

bilgi

Makro Uygulaması Çalışma Kitabı

Cari unvan kısaltmak için makro çalışma kitabında iki çalışma sayfası kullanıyoruz. Bu çalışmamızda satış fatura listesini muhasebe programına yükleneceği senaryosudur.

bilgi

Çalışma kitabının ilk çalışma sayfasının ismi VERİ çalışma sayfasıdır. Çalışma sayfasının A sütununda Tarih, B sütununda fatura numarası, C sütununda vergi kimlik veya T.C. kimlik numarası bulunuyor. D sütununda ise firma unvanları var. Aynı şekilde E ve F sütunlarında ise satış faturası matrah ve KDV sütunları bulunuyor. Bu şablon aynı zamanda DATASOFT muhasebe programına satış faturası yükleme şablonudur. Asıl çalışmamız cari hesapta unvan kısaltma olsa da uygulanabilir örnekte çalışır bir makro olsun istiyoruz.

İkinci çalışma sayfamız ise küçük harfle “kisaltma” olacaktır. Bu çalışma sayfasının ilk sütununu yani A sütununa kısaltmak istediğimiz uzun ismi yazıyoruz. Elbette karşılığına yani B sütununu da kısaltma ismi yazıyoruz. Şunu da belirtelim ki bir kelimeyi silinmek isteniyorsa karşı sütununa mutlaka bir boşluk konmalıdır. Bunu da karış hücreye geçip ara tuşu ile yapabiliyoruz. Aksi halde karşılığı olmayan isimde işlem olmayacaktır.

Makro Uygulaması Nasıl Çalışıyor

Unvan kısaltmada kullanacağımız makro çalışmasını kısaca izah edelim. Makro kopyalanıp çalışma sayfasının modül bölümüne yapıştırılıyor. İstenirse çalışma sayfasında buton oluşturulup, makro ataması yapılabilir. Unvan kısaltmalarda kullanılan nokta işaretinden sonra bir boşluk oluşabiliyor. Bu da gereksiz yere unvanın uzamasına neden oluyor. Bu nedenle çalışmamıza ilave bir makro daha ekleyerek bu gereksiz boşlukları siliyoruz.

İki makro butona bağlandığı zaman işlemi sorunsuz yapabiliyoruz. Uzun ve yorucu unvanlar kısa bir sürede kısa hoş görünümlü hale geliyor.

seyretme linki

Unvan kısaltma makrosunu ve noktadan sonra boşluk silme makrosunu sayfaya ekliyoruz. Hazır çalışma kitapçığını buradan indirebilirsiniz.

bilgi