Tramvay Ulaşım Aracı Sorunu
Tramvay ulaşım aracı hizmet vermeye başlayalı epey oldu. Her ne kadar bazı güzergahların seçimi doğru olmasa da “Ben yaptım oldu.” düsturuyla yapıldı. Ancak maziyi düşünüp bunu sorgulama şansımız yok. Raylı ulaşımın;
- Ekonomik ve hızlı olması
- Tramvay yolunun lastik tekerlekli araçlardan arındırılması
- Virajın az olduğu, düz yolun tercih edilmesi muteberdir.
Bu şartlar sağlandığında rahat ve hızlı bir yolculuk sağlanıyor. Bunun yanında tramvay ulaşım aracı belediye ve devlet için de maliyet olarak ekonomik oluyor. Bu sayede tramvayın bakım, onarım ve modernizasyonu düşük maliyetli yapılabiliyor. Oysa Kabataş/Bağcılar tramvay hattına kuş bakışı baktığımızda tam bir fecaattir. Ne seçilen güzergah ne de virajlar yolculuğu huzurlu kılıyor. Birde bazı durak aralarının yoğun araç trafiğinin içinde olması tam bir keşmekeşe nede oluyor.
Bağcılar Kabataş Hattı Neden Düzenlenmiyor
Raylı ulaşımın birinci amacı hızlı ve güvenli yolculuktur. Bu nedenle tramvay ulaşım aracı en geçerli toplu taşımadır. Zira lastik tekerlekli araçların sayısı fazla olduğu için trafik yoğunluğu çözülecek gibi değildir. Oysa raylı ulaşımda doğru seçilen güzergahla bir taşla epey kuş vurabiliyorsunuz. Ne hikmetse Bağcılar Kabataş hattında kuş vurma olayı tutmadı.
Tramvay güzergahı yapılacağı zaman şimdiki Güngören durağında benzinlik bulunuyordu. Belediye yönetimi benzinliği istimlak edip sürekli tıkanan araç trafiğini rahatlatmak istiyordu. Resmi kanallarla epey uğraştı sonunda benzinlik sahibine yeni bir yer göstererek orayı kaldırabildi. Bu sayede raylı ulaşım başlayıp, toplu taşımada çığır açılacaktı.
Çığır açılamasa da çığlık atıldı. Yıkılan benzinliğin yerine ilçe için olmazsa olmaz, mutlaka yapılması gereken, çok önemli yatırım yapıldı. Trafiği rahatlatmak için kaldırılan benzinliğin yerine nur topu gibi kocaman bir AVM yapıldı. Hem de tramvay ve araç trafiğinin en yoğun olduğu kilit noktaya. Dahiyane kararla çevre düzenlemesine imza atan yetkililere teşekkür(!) edip, saygıyla selamlamamız lazım.
Takdire şayan bir yatırımla zaman zaman keşmekeş hale gelen trafiğin çözülmemesine katkı sağladılar. Bu sanat eserinde emeği bulunanları zaman zaman hayırla yad ediyoruz. Tramvay ulaşım aracı ciddiye alınması gereken önemli bir yatırımdır.
Güngören Güneştepe Arası “Yanıyoruz Fuat Abi”
Argoda bir tabir var “..gitmiştir, bitmiştir.” Zamanında yanlış veya doğru bir şeyler yapıldı, oldu bitti. Uzun yıllardır gerek eski gerekse yeni yönetim Güngören ve Güneştepe tramvay durakları arasındaki keşmekeşi görüyor. Sözde hızlı seyahat tramvay ulaşım aracıyla sağlanıyor. Özellikle sabah ve akşam trafik yoğunluğunda tramvay bir duraklık mesafeyi otuz dakikada alıyor.
Hiç kimse; oturup veya ayakta düşünmüyor. Yıllardır yolcuların cezası bitmedi, artık bu mahkumları serbest bırakalım. Lastik tekerlekli araçlarla peşe peşe giden tramvay; vatandaşın maskotu gibi duruyor. Hızlı ulaşım için tasarlanan toplu taşıma aracı dört kişilik taksiyle yan yana gitmeye çalışıyor. Tramvay sürücüsü, önündeki taksiye yolundan çekilmesi için kornaya basıyor. Tam bir trajik ve aynı zamanda komik ama güldürmeyen bir komiklik.
Zaman zaman rayların bakımı yapılıyor. Rayların altları temizleniyor, tekrar harç dökülüyor ve bu esnada raylar yukarı kaldırılıyor. Yani asfalt seviyesinin üzerine çıkıyor. Bu süre zarfında lastik tekerlekli araçlar tramvay yoluna giremiyor. Toplu taşıma aracıda rantabl olarak trafiksiz şekilde gidip/geliyor. Ama bakım çalışması bittiğinde raylar tekrar aşağı inip asfalt seviyesine geldiğinde aynı kargaşa tekrar başlıyor.
Tramvay aracını bizler yolcu olarak kullanıyoruz, bu nedenle teknik bilgimiz azdır. Özelikle rayların seviyesi biraz yüksek olsa da lastik tekerlekli araçlar tramvayın yolunu kapatmasa ne olur.
- Şimşek mi çakar
- Güneş küsüp bir daha doğmaz mı?
- Ya da ülkemize benzin satanlar bize kızar mı.
Zira beklenen trafikte harcanan benzin ve israf edilen zaman azımsanmayacak kadar fazladır. Ayrıca Güngören Güneştepe arasındaki lastik tekerlekli araçların sağa, sola dönüş yapması için bulunan dönemeçler ve trafik lambaları tam bir komedi. Mevcut trafik yoğunluğunda kucak kucağa giden tramvay ve lastik tekerlekli araçları bir sürpriz daha bekliyor. Aksayan trafik akışını dönemeçler ve trafik lambaları daha da karıştırarak kutsal vazifesini yapıyor. Ortalık film stüdyosu gibi. Yabancı filmlerdeki senaryo kurgusunu yaşıyoruz. Aradan tesadüfen çıkan araçlar veya insan figürleri kurmaca gibi. Her sabah ve akşam yolculuk kâbusu yaşıyoruz.
Tramvayın Önünde ve Yanında Ne Yazar
Raylı ulaşımda Tramvayı kullanan yolcuların ortak sorunu; araçların kirli ve sürekli denetlenmemesidir. Tramvay seferlerinde yolcunun yoğunluğuna göre bazı tedbirler alınıyor. Özellikle tramvayda ek seferlerin oldukça faydası oluyor. Bunun yanında duraklar arasındaki kısa mesafeli gidiş/gelişle de yolcu yoğunluğu bir nebzede olsa hafifletiliyor. Faydalı bir uygulama insana verilen değeri gösteriyor.
Tramvayın ön tarafında ve yanlarında, tramvayın gideceği son durağın ismi yazıyor. Bağcılar Kabataş hattında genelde şu güzergahlar bulunuyor;
- Kabataş-Bağcılar
- Sirkeci-Cevizlibağ
- Çemberlitaş-Cevizlibağ
- Ara durak-Zeytinburnu
Basite alınıp ihmal edilen bazı uygulamalar var. Elbette bu ihmaller insanı sinir harbine sokuyor. Bunun yanında bu ihmallerden dolayı yolcuların yanlış yöne gittiği de oluyor.
İstanbul’un yabancısı iki bayan Zeytinburnu durağına geldiğimizde soruyor, “Sultanahmet durağına gelmedik mi?” Sebebi; tramvay Bağcılar yönüne gittiği halde ön tarafında “Kabataş” yazmasıdır. Yolcular buranın yabancısıdır. Tramvay sürücüsünün ihmali yolcuları mağdur ediyor. Aynı şekilde bazen tramvayın önünde hangi durağa gittiği de yazmıyor. Bu da yolcuları olumsuz etkiliyor.
Beyaz Masa Talepleri Alıyor Ama Çözüm Oluyor Mu?
Çemberlitaş durağındayım. İki elimde iki poşet ve sırtımda çantam var. Çemberlitaş durağında Bağcılar’a gidecek tramvayı bekliyorum. Az sonra tramvay geldi. Tramvayın önünde durağın ismi yazmıyor. Durağa gelen tramvayın yanlarında da güzergah ismi yazması gerekiyorken orada da bir şey yazmıyor. Tramvayın için oldukça kalabalık ve durakta da kalabalık bir yolcu bekliyor. Oysa gelen aracın Cevizlibağ mı veya Zeytinburnu’na mı gideceği belli değildir. Cevizlibağ durağında indi/bindi yapmak iki kere ölmek gibidir. Çemberlitaş’taki kalabalıkla cebelleşip tramvaya bindikten sonra, Cevizlibağ durağında inip, gelecek Bağcılar tramvayına binmek insanın gözünü korkutuyor.
Tramvayda son durağın ismi yazmadığı için tramvaya binmedim. Gelecek tramvayı bekledim. Bir süre sonra yeni bir tramvay geldi. Ne gariptir ki ondada son durağın ismi yazmıyordu. Bu gün inadım inattı ve ona da binmedim. Ortalık kalabalıktan kaynıyor, iş çıkışı olduğu için yolcu sayısı da sürekli artıyordu. Bir süre sonra yeni bir tramvay geldi. Bunun üzerinde gideceği son durağın ismi yazıyordu. Ama sinirim ayaklarımdan tepeme çıktı. Bağcılar yönüne gidecek tramvayda “Kabataş” yazıyordu.
Kalabalığın iyice artması ve önde olmam hasebiyle geri çıkamadığım için mecburen Bağcılar yönüne gittiği halde önünde Kabataş yazan tramvaya bindim. İçimden Bağcılara gitmesi için dua ediyordum. Elimdeki çanta ve sırtımdaki laptop ile yolcuları rahatsız etmeyecek bir köşeye çekildim. Cevizlibağ durağına geldiğimde “Sayın yolcularımız, tramvayımızın seferi Cevizlibağ’ da son ermiştir. Araç depoya gideceği için..”
Araçtan inip Bağcılar yönündeki durakta beklemeye başladım. Cevizlibağ ek seferlerde son duraktır. Bizden önceki ve bizden sonraki tramvayında son durağı Cevizlibağ olduğu için, ortalık ana/baba gününe döndü. Önümde üç sıra insan kalabalığı, arkamda sürekli biriken yolcular. Ellerimde çanta ve sırtımda laptopla beklemeye başladım. Tramvay sürücüsünün basit bir ihmali bizi sıkıntıya soktu. Oysa tramvayın önünde gideceği durak yazmış olsaydı sıkıntı çekmeden ve kimseye sıkıntı vermeden evime gidecektim.
Bu ihmal edilen durumu defalarca Beyaz Masaya bildirmeme rağmen çözüm olmadı. Şikayet talep almak dışında geri dönüş olmadı. En son yazdığım şikayet mesajında oldukça asabileştim.
Tramvay Dışında Da Aksama Oluyor Mu?
Tramvay ulaşımı daha cazip olsa da bazen Metrobüs tercih ediyorum. Bir Pazar sabahı Zeytinburnu tramvay durağında inerek Metrobüs durağına gittim. Arada merdivenli geçiş ve onu destekleyen yürüyen merdiven bulunuyor. Dizlerimde sorun olduğu için yürüyen merdivenin oldukça faydası oluyordu. Ancak yürüyen merdivenin giriş ve çıkışında bariyer ve uyarı levhası vardı. Elbette işleyen demir ışıldadığı gibi demir aksamda zamanla metal yorgunluğu da oluyordu.
Yürüyen merdivende bakım veya tamirata ilişkin bir emare yoktu. Yürüyen merdivenin üzeri yaprak ve benzeri şeylerle örtülmüş, uzun süre el değmediği belliydi. Aradan on beş gün geçtiğinde tekrar aynı güzergahı kullandım. Yürüyen merdivenin üzerindeki kir/pas olduğu gibi duruyor, bariyerlerde iyice kirlenmiş şekilde; yürümeyen merdiveni korumaya devam ediyordu. Böyle giderse yürüyen merdiven zamanla yürümeyi unutacaktı. Durumu Beyaz Masaya ilettim. Kısa sürede geri dönüş yapıldı. Ertesi günü 9:15’te gidilip görüldü. Parça temini için sipariş verildiğini ve Aralık ayının Beşi’ inde arızanın giderileceğini belirten geri dönüş yapıldı.
Bildirimde arızanın planlı bakım olduğu da belirtiliyor.
Bir çok konuda belediye yönetimi takdir edilecek hizmetler sağlıyor ve işinin takibini de yapıyor. Ancak, görünüşte basit gibi duran bazı konularda, işlemi kulak arkası yapıp, çözüm üretmede oldukça gecikiyor.
Bir ara dijital istanbulkartın reklamı çok fazla yapılıyordu. Gerek tramvay ulaşım gerekse diğer toplu taşımalarda da geçerliydi. O hevesle kullanmaya başladım. Sirkeci’den Üsküdar yönüne gitmek için turnikeye geldiğimde, dijital kartı okutmak için bölüm aradım, yoktu. Görevliye sordum, dijital kartın burada kullanılamadığını söyledi. Durumu Beyaz Masaya ilettim ve bunun saçmalık olduğunu da belirttim. Reklamı yapılıp övülen dijital kartın bu şekilde toslaması, kabul edilemezdi. Bir süre sonra tekrar Üsküdar’a gittiğimde dijital kart sorununun çözüldüğünü gördüm. Hızlı Tren başka kuruma bağlı olduğu için statüsü de farklıydı ve Büyükşehir belediyesinin iletişimiyle soruna çözüm bulundu.
Tramvay ulaşım yolcularının veya başka hizmet almada sorun yaşayanların, aksaklıkları usulünce Beyaz Masaya bildirmesinin oldukça faydası oluyor. Zira dilek/istek ve şikayetlerimizle aldığımız hizmetin kalitesinin artmasını sağlayabiliriz. İhmal etmeden belediye hizmetlerinde yaşadığımız doğruyu/yanlışı bildirmeliyiz.