Havalimanı İşlemleri ve Çıkışta Yaşananlar 01
Havalimanı işlemleri yurtiçi ve yurtdışı çıkışlarında farklılık arz eder. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanından yurtdışına çıkışı deneyimledik. Havalimanındaki işlemlerin gittikçe dijitale döndüğünü gördük. Elbette bu duruma sevinmek gerekir. Ancak yeni gelişmelerin bir kısmına hüzünlenip acı acı tebessüm ettik. Bir kısmını ise tatlı bir tebessümle geçiştirdik.
İnsan emeğinin havalimanı işlemlerinde yavaş yavaş azaltılmasına şahit olduk. Bu gidişin nihayetinde insan emeğinin tamamen kaldırılacağını tasavvur ederek üzüldük. Bu tedbirsiz gelişmeler insanda haklı bir tereddüt oluşturuyor. Çünkü insanın yaşaması için yemesi, içmesi ve aile olup çoğalması gerekir. Bir kimse ağzında altın kaşıkla doğmadıysa bütün bunları çalışarak elde etmesi gerekiyor. Ancak çağımızda işlemler hızlı şekilde dijitale evirildikçe gelecekte yaşanacak işsizlik insanı gayri ihtiyarı umutsuzluğa sevk ediyor. Havalimanı işlemleri hızlıca dijitale geçse de insanın emeği kıymetlidir. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin önceliğin insana verilmesi elzemdir.
Havalimanına Girişte Yaşananlar ve Yapılması Gerekenler
Havalimanları şehir dışına taşınıyor bu durumda ulaşımda sorun oluyor. Büyük masraflar yapılarak havalimanı yapılmasına karşılık ulaşım sorununun çözülmemesi büyük bir eksikliktir. Zira dar gelirli bir kimse için seyahat zaten külfetli iken bir de havalimanına ulaşım maliyetinin yüksek olması istenmeyen bir durumdur. Maalesef ülkemizde alt yapı koordinasyonu düzensiz ve siyasi çekişmelere konu olduğu için her zaman sorun olmuştur ve olmaya devam ediyor.
Oysa Yeşilköy Havalimanı hem merkezi yerdeydi hem de güzel bir koordinasyonla ulaşım sağlanabiliyordu. Buna karşılık yıllar geçmesine rağmen İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına raylı ulaşımı hâlâ çözülemedi. Yap işlet devret modeli ile inşa edilen İstanbul Havalimanının ulaşım sorunu ise kim bilir raylı sistemle ne zaman çözülebilecektir. Oysa ki havalimanını 25 yıllığına kiralandı. Hem de yolcu garantili olarak. Buna karşılık en azından merkezi yerleşim yerine bağlantıyı sağlayacak raylı sistemin yapımına bir şekilde destek olunması sağlanabilirdi.
Havalimanı girişinde polis kontrolü yapılıyor. Pandemi salgınından dolayı uçak bileti olmayanları havalimanına bazen almıyorlar. Daha açık ifade ile yolcu etmek veya yolculuk için yardımcı olmak için geldiyseniz içeri giriş sorunu yaşayabilirsiniz. Her ihtimale karşı cep telefonunuzda uçak bileti veya rezervasyon görüntüsü olursa iyi olur. Havalimanı kontrollerinden birinci kontrol noktası ana girişe geldiğinizde bilet görüntüsünü göstermemiz gerekebilir. Zira bu tedbirle içeri girememe gibi bir sorun yaşamayı çözmüş olursunuz. Havalimanı girişinde dikkat edilecek hususlar şunlardır;
- Pantolon kemeri ve askılı kemerinizi çıkarmanız gerekiyor
- Cebinizde bozuk para veya metal eşyalar varsa çıkarmanız zorunludur
- Bayanlar başörtü iğnelerini, kolye, küpe ve yüzüklerini çıkarmalıdır
- Cep telefonları ve dış giyim kıyafeti, pardösü, palto, şal ve ceket gibi dış giyimler de çıkarılıyor
kontrol amaçlı çıkartılan bu eşyaları koyabileceğiniz plastik kaplar girişte mevcuttur. Ayrıca valizlerinizi de yatık şekilde kontrol kısmına koyuyoruz. Ana girişten sonra buna benzer başka kontrol yapılmıyor.
Havalimanına Girdikten Sonra İlk Yapılması Gereken Check-in İşlemidir
İlk kontrol noktasını geçip havalimanına girdiğinizde havalimanı işlemleri başlamış olur, ilk yapmanız gereken bilet ve check-in işlemidir. İnternetten bileti alıp kağıt ortamında henüz yazdırmadıysanız bu işlemi bankomatlardan yapabiliyorsunuz.
Her ne kadar güzel bir uygulama olsa da insan emeğinin olmaması insana pek sıcak gelmiyor. Havalimanının girişinden sonra çok miktarda bulunan bankomatlar yolcuya zaman kazandırıyor. Peki bu bankomatlarla ne gibi işlemler yapabiliriz.
- İnternetten aldığımız sanal biletin kağıt çıktısını alabiliriz
- Uçağın bagajına vereceğimiz valizlerimize “Bagaj Takip Fişi” çıkarabiliriz
- Uçağa giriş biletini aldığımızda koltuk numaramız da belli oluyor
Havalimanı işlemlerine başladığında yapacağımız ilk iş bankomatın yanına gitmektir. Bankomattan dört değişik seçenekle biletimizi alabiliyoruz. Ancak yurt dışına çıkacağımız için pasaport seçeneğini tercih ediyoruz. Pasaportun resimli kısmını ters çevirerek bankomata okutuyoruz. Sistem biletimizin bilgisini gösteriyor ve bileti almak istediğimizde biletimizin kağıt çıktısını veriyor. Elbette sadece biletimizi alıp gitmiyoruz. Talebimiz doğrultusunda aynı zamanda uçağın bagajına vereceğimiz valizlerimiz için bagaj takip fişini de alabiliyoruz. Elbette dijital de olsa aksaklık olmuyor değil. Bankomatta aynı zamanda tartma özelliği var. Zira bu şekilde valizimizin Kg ağırlığın gösterir bagaj takip fişini alabiliyoruz. Burada dikkat edeceğimiz nokta, iki valizimiz varsa ilk valize aldığımız takip fişinden sonra acele etmiyoruz. Çünkü ikinci valiz için de bagaj takip fişi almamız gerekiyor. Bunun içinde sol alt menüde +1 şeklindeki tuşa basarak ikinci valiz içinde bagaj takip fişini alabiliyoruz.
Aksilik oldu ve ikinci valizin takip fişini alamadık şimdi ne olacak. Şimdi biraz uğraşmamız gerekecek. Çünkü bankomatta işin bittiğinde sistem kendini kilitliyor. Yaptığınız işlemi iptal veya almadığınız bagaj takip fişini tekrar almanız mümkün olmuyor. Burada konuya nokta koyalım ve böyle bir aksilik durumunda ne yapacağımızı bir sonraki alt başlıkta izah edelim. Havalimanı işlemleri içinde en önemlilerinden biri de bagaj sorununu çözmektir.
Bagaj Takip Fişi ile Bagajı Nasıl Teslim Ederiz, Aşamaları
Bankomattan aldığımız bagaj takip fişini bagajımızın uygun yerine yapıştırarak teslime hazır hale getiriyoruz. Eğer iki valizimiz var ve aksilik yüzünden ikinci valizimiz için bagaj takip fişi alamadıysak, şimdi alma aşamasına geçebiliriz.
İki valizimizden birinin bagaj teslim fişini alamadığımızda fişi bulunan valizimizi görevli olmadan da teslim edebiliriz. Her ne kadar ortada yardımcı olmak için bir görevli olsa da işi bilen kimse için görevliye gerek olmuyor. Valizleri yatık şekilde ve bagaj etiketi ön tarafa bakacak şekilde döner bagaj teslim yerine bırakıyoruz. Dijital şekilde okunarak sisteme kaydedilen bagaj bilgileri kendini yeniliyor. Şöyle ki; siz barkotlu valizinizi teslim ettiğinizde kaç kilogram ise bagaj hakkınızdan o kadarını düşüyor. Tekrar bankomata gittiğinizde valiz hakkınız teslim ettiğini valizin ağırlığına göre güncelleniyor. 20 kg bagaj hakkınız varsa içeri teslim ettiğiniz valiz 14 kg ise 6 kg hakkınız açığa alınıyor. Bu durumda tekrar bankomata giderek ikinci valiziniz için bagaj teslim fişi alabiliyorsunuz. Akabinde de aynı şekilde bagaj yerine teslim ederek elinizdeki yükten kurtuluyorsunuz.
Bagaj teslim yerinde, önceden her teslim yerinde birer görevli bulunuyordu. Ancak dijitale geçildiği için şimdi sadece bir görevli manuel işlem yapıyor. Ben bu işlere uzağım diyorsanız manuel şekilde de valizinizi görevliye teslim edebiliyorsunuz.
Havalimanı İçinde Yolculara Sağlanan Ek Hizmetler Nelerdir
Elbette çokça seyahat edenler yolculukta nelerin lazım olduğunu bilir. Buna karşılık nadiren seyahat edenler mutlaka bazı şeylere ihtiyaç duyar. Gerçi dışarıya göre pahalı da olsa paramız olduktan sonra her türlü ihtiyacımızı giderebileceğimiz imkan sağlanıyor. Özellikle yurt dışından gelenlerin faydalanabileceği internet ve konuşma hakkı için bankomatlar mevcut. Bunun yanında gıda ve hediyelik eşya için de mağazalar var. Elbette bunlar olmazsa olmazlardan ancak bizim burada değineceğimiz biraz daha özellik arz eden hizmetlerdir.
Valiz ve Paket Tartma Hizmeti
Küçük bir hizmet gibi görülse de aslında gerekli ve değerli bir hizmettir. Zira özellikle grup halinde gidenlerin yük paylaşımı yapmasını sağlıyor. Zira on kişilik bir grupta kimisinin fazla eşyası olmasına rağmen kimisinin eşyası az olabiliyor.
Dijital tartı sayesinde grup pasaportlarını toplu olarak değerlendirip eşyalarının ağırlığını da bu şekilde dağıtmış oluyor. Elbette bu da yolcunun cebinden fazla para çıkmasını önlüyor.
Engelli Taşıma ve Çıkış İşlemi Hizmeti Veriliyor
İnsan biriciktir, kıymetledir. Verilen hizmetlerinde bunun üzerine inşa edilmesi gayet tabiidir. Engelli veya hastalığından yahut da yaşlılığından dolayı seyahat etmek bazen zor olabiliyor. İmkanları ile havalimanına gelen kimselerin resmi işlemleri kendinin veya refakatçisinin yapması zor olabiliyor.
Havalimanı iç kısmında hasta taşıma hizmeti veren firmaları da görebiliyoruz. Görevliler işlerinde oldukça profesyonel oldukları için işlemleri rahatlıkla yapıyorlar. Engelli vatandaşlara öncelik tanındığı için banko görevlileri bu kimselere öncelik tanıyor. Bu kimselerde bir an önce engelli veya hasta yolcuyu ilgili yere hemen götürüyor. Zira bazıları için oturarak da olsa beklemek eziyet olabiliyor.
Check-in işlemi yapılan engelli veya hasta yolcu akülü araçla görevli eşliğinde çıkış kapısına götürülüyor. Orada da hastayı getiren görevli gerekli işlemleri yaptırarak yolcunun güvenle ve hızlı şekilde çıkmasını sağlıyor. Zaten havalimanında engelli vatandaşların sıraya takılıp sıkıntı çekmemesi için ayrı bir çıkış kapısı da var. İşlemi tamamlanan yolcu özel çıkış kapısından çıkabiliyor.
Valiz ve Koli Paketleme Hizmeti Yerinde Düşünülmüş Hizmettir
Az seyahat edenler bazı sürprizlere hazırlıksız yakalanabiliyor. Sizin için kıymetli eşyanızı bilmeyerek koliye veya poşet torbaya koymuş olabilirsiniz. Ancak valiz tesliminde bu tip eşyaların uçağa alınmadığın öğrendiğinizde sıkıntı ve hüzün olabiliyor.
Yerine göre elzem ve güzel bir hizmet olmasına rağmen biraz bütçeyi sarsacak tutardadır. Paketlemenin boyutundan ziyade sabit fiyat olması cebinizi biraz zorlayabilir. Her paketleme hizmeti 70 TL üzerinden yapılıyor. Eşyanın büyük veya küçük olması önemli değil. Valizde olsa poşet de olsa aynı fiyattır. Ama yine verilen hizmet yerinde ve güzel bir hizmettir. Zira yanımızda götürmek istediğimiz eşyamız bizim için kıymetli olabilir.
Yurtdışı Çıkış Harç Pulu Olmazsa Olmazlardan
Yurtdışı çıkışlardan havalimanı işlemleri için harç pulu da almak zorundayız. Fiyatı her yıl güncelleniyor. 2022 yılı için belirlenen harç pulu fiyatı 50 TL. Harç pulunun niçin alındığına veya ne kadar süreyle alınacağına vakıf olmasak da almak zorunda olduğumuz için alıyoruz. Oysa atılan her adımda zaten yeterince dolaylı vergi alınıyor. Satın alınan uçak biletinin yarıdan fazlasını vergiler oluşturuyor. Buna rağmen harç pulunun da ilave olması insana “Pes” dedirtiyor.
Yurtdışı çıkışına satın alınan harç pulunu bankomatlardan kendimiz alabiliyoruz. Nakit ve kredi kartı seçeneği ile kaç adet alacaksanız seçebiliyorsunuz. Talebiniz doğrultusunda cihazın ortasındaki bölmeden harç pulunuzu alabiliyorsunuz.
Havalimanı işlemleri bu şekilde tamamlanıyor. Kesin olarak işlemlerinizi tamamladığınıza eminseniz artık polis kordonunu geçerek uluslar arası alana geçebilirsiniz. Bu kısma geçmek için pasaportunuz kontrol edilip çıkış mührü basıldıktan sonra artık sınırı geçmiş oluyorsunuz. Her hangi bir bahane ile tekrar geri dönüp eksiğinizi tamamlamanız mümkün olmuyor. Bu aşamadan sonra sadece uçağa binmek gibi bir adım kalmış oluyor. Sağlık ve selametle gidip gelmeyiniz dileğiyle, hayırlı yolculuklar.
Özet
Istanbul Sabiha Gökçen Airport’s processes for international departures show a shift to digital methods, reducing the reliance on human labor, a bittersweet development for many. Transport issues persist due to poor infrastructure planning, with new airports lacking efficient city connections. Additionally, airport entry requires mobile ticket display, and several services, like check-in, baggage tracking, and special needs assistance, are increasingly automated. Despite these changes, human value and service remain critical; passengers may still encounter challenges such as high transportation costs and the necessity to purchase a departure tax stamp.