MERSİS

MERSİS DESTEK Hattı Güzel Çalışıyor | 01

Kamu Kurumlarında işimiz olduğunda bu durum bazen kâbusa döner. Ancak MERSİS DESTEK bölümüne işi düşenler bu kâbus yaşamaz. Zira sorunlarını zorlanmadan çözerler. Destek hattına daha evvel telefonla ulaşıp sorunumuzu çözebiliyorduk. Kendini yenileyen MERSİS DESTEK hattına artık mail yoluyla ulaşarak; sorunlarımızı sorun olmaktan çıkarıyoruz.

Yabancı MERSİS Kaydı

Destek hattına “mersisdestek@ticaret.gov.tr” mail adresinden ulaşılabiliyor. MERSİS işlemlerini ilgilendiren her türlü soru sorunları mail yoluyla çözmek için bazı şartlar elbette var. Kişisel bilgilere istinaden bilgi verilip, güncelleme yapıldığı için elbette yetkili kişi olmanız gerekiyor.

MERSİS DESTEK Hattından Ne Gibi Sorunlar Çözülüyor

Ticaret Odası işlemlerinin yapılması için Genel Kurul Karar Defterine alınan kararın bilgilerinin MERSİS sistemine girilmesi gerekiyor. Ancak işlemler bu şekilde sonuçlanıyor. MERSİS üyelikleri de kişiye özel hale geldi. Başlangıçta bir üyelik üzerinden onlarca işlem yapılabiliyordu. Sistemin işler hale gelmesinden sonra kişiye özel hale geldi. Şirketle ilgili MERSİS işlemlerinin yapılabilmesi için üç seçenek var.

  • Elektronik imza ile giriş yapılabiliyor
  • E-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılabiliyor
  • Üye olunarak sisteme giriş yapılabiliyor.

Bunun yanında zaman zaman umulmadık sorunlarla karşılaşarak MERSİS DESTEK hattına müracaat edebiliyoruz. Üyelikle ilgili yaşanan sorunlardan kısaca bahsedebiliriz.

Yabancı uyruklu şirket yetkilisi MERSİS sistemine üye olduğunda muhtemelen pasaport bilgilerine göre üye oluyor. Öncelikle yapması gereken;

  • Orijinal Pasaportun taranması
  • Pasaportun Noter tasdikli Yeminli Türkçe Tercümesi
  • Yabancı Şirket yöneticisinin Vergi Kimlik Numarasını gösterir belge
  • Yurt dışı ikamet adresi (belgesiz, yazı olarak)
Sisteme Giriş

PDF formatında veya jpg formatındaki evraklar Mersis Destek mail adresine gönderilerek sisteme tanıtılması isteniyor. Kısa sürede işlem tamamlanarak ilgili kişi sisteme tanıtılıyor. Sonra yapılması gereken bilgilere göre MERSİS sistemine “Üye Ol” seçeneğiyle üye olmaktır.

Üyelik esnasından sizden daha önce MERSİS sisteminde kullanılmamış mail isteniyor. Mail adresinin özellikli olmasına gerek yoktur. Hotmail veya Gmail gibi her hangi bir mail olabilir. Üyelik işlemlerinde sizden istenecek evrak Pasaport bilgileridir. Ancak şunu da unutmayın her hangi bir şekilde üyelik yapılan mail adresi ve kullanıcı bilgisi unutulur veya kaybolursa İLK KAYIT evrakınızın bilgileri gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı da üyelik seçeneğinden; son nüfus cüzdanı bilgisine göre kayıt olabiliyor. Pasaport bilgisiyle de üye olunsa da ehliyetle üyelik olmuyor.

Üyelik Bilgileri ve Mail Adresi Unutulursa Ne Olur?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üye olarak veya üye olmadan da MERSİS sistemine giriş yapabiliyor. e-İmza veya e-Devlet şifresi ile MERSİS sistemine giriş yapıldığında üzerine kayıtlı yani Müdür olduğu şirketleri görebiliyor. Bunun yanında birkaç yetkilinin bulunduğu şirkette birinin üzerinden sisteme giriş ile TİCARET SİCİL işlemleri yapılabiliyor.

Yabancı uyruklu vatandaşlarda ise bazen sorun yaşanabiliyor. Şirket muhasebecisini değiştirdiğinde MERSİS kullanıcı adı ve şifresine temin edemezse üyeliğini güncelleme ile üyelik tekrar aktif hale getirebiliyor.

Unutulan MERSES kullanıcı adı ve parolası nasıl güncellenir

MERSİS DESTEK hattına mail atmanız sorunu çözebiliyor. Bunun için sizin yabancı uyruklu kimsenin Orijinal Pasaportu, Türkçe Tercüme Pasaportu ve şirketin vergi levhasını taranarak mail atmanız yeterli. Kısa süre içinde MERSİS SİSTEMİNDE aktif görülen mail adresini size bildiriyor. Bunun yanında yeni şifre oluşturma imkanı için link de veriyor. Eğer sorunu çözemediyseniz, aynı maile dönüş yaparak memurun sizi aramasını da isteyebiliyorsunuz.

Bazen sorunları çözmek yazışma ile olmayabiliyor. Canlı görüşme de gerekebiliyor. Bu konuda da MERSİS görevlisi sizi telefonla arayarak sorunun çözülmesini sağlıyor.

Yabancı uyruklu şirket yetkilisinde olabilecek en önemli hata ilk kaydın ne ile yapıldığıdır. Yerine göre vergi numarası, pasaport numarası veya başka şekilde de yapılabiliyor. Sonradan TC kimlik numarası alan yabancı uyruklu kişi e-Devlet şifresi ile sisteme girse de şirket bilgilerini ulaşılamıyor. Zira ilk kayıt yapılan bilgilerle giriş yapılması gerekiyor.

Kullanıcı adı ve şifre unutma T.C. vatandaşı için olduğunda aynı prosedür işliyor. Kimliğin önlü arkalı görüntüsü ve yeni kullanılacak maili bildirmek yeterli oluyor. Bu şekilde sorun hızlıca çözülüyor.

MERSİS Kaydı Nasıl Yapılıyor

MERSİS Kaydı için öncelikle daha önce MERSİS sisteminde kullanılmamış mail olması gerekiyor. İleride bir aksilik olmaz ise bir seferliğine kullanılacak, bunun dışında kullanmanıza gerek olmuyor. Kimlik bilgisi olarak T.C. kimlik numarası ve kimliğin seri numarası üyelik için yeterli oluyor. Üyeliğin tamamlanması için maile gelen kodun onaylanması ile işlem sonuçlanıyor.

Üyelik gerçekleştikten sonra o kimse yetkili olduğu bütün şirketleri MERSİS SİSTEMİNDE görebiliyor. Ancak ortağın şirkette yetkisi bittiği veya ortak olduğu şirketten hisse devriyle ayrıldığında ayrıldığı şirket bilgilerini MERSİS SİSTEMİNDE göremiyor.