MERSİS

İTO Kayıt İşlemleri ve Maliyet Analizi Gerçek Kişi

İTO kayıt işleri MERSİS sisteminin kurulması ile oldukça basit hale geldi. MERSİS sisteminden bilgi girişi yapıldıktan sonra randevu alınarak işlem tamamlanır. Elbette randevu tarihine kadar sisteme girilen bilgilerin kontrolünü MERSİS sistemi yapıyor. Sicil bölümü işlemin sonucunu cep telefonunuza onay veya ret mesajı ile bildiriyor.

MERSİS sistemine kayıt olarak veya E-devlet şifresi ile giriş yapılabiliyor. MERSİS sisteminde şahıs veya şirket kuruluşu seçeneğine göre işlem kolayca tamamlanabiliyor. Gerçek kişinin müdür yani yetkili olduğu firmaların tamamını görebiliyorsunuz. Hangisinden işlem yapacaksanız sorunsuz işleminizi tamamlayabiliyorsunuz.

Şahıs firmalarında İTO kaydı için gerekli bilgi ve belgelere buradan ulaşabilirsiniz.

Gerçek Kişi İşletmenin İTO Kayıt Aşamaları

İşletmenizin vergi dairesi kaydını yapıtıysanız ve İTO kaydını da yapmaya karar verdiyseniz işleminiz oldukça kolay olacaktır. İlk olarak MERSİS sistemine giriş yaparız. Ondan sonra unvan seçimini, NACE kodu seçimini, sermaye tutarı gibi bir kaç işlemi tamamlayarak sonuca ulaşabiliriz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, NACE kodunu bir adetten fazla seçmeyiniz, işleminiz geri döner. Ayrıca seçtiğiniz unvan faaliyet kodunuzla uyuşması gerekir. Sonuçta işleminiz hatalı olduğunda sistemden geri döner.

Şimdi Gerçek kişi işletmelerin İTO kaydında yapılan harcamaları inceleyelim.

İTO KAYIT GİDERLERİ (2022 YILI)TUTAR
2022
ŞİRKET
2022
İLAN VE TESCİL ÜCRETİ100 TL
REKABET KURUMU80 TL
İLAN GİDERİ20TL20 TL
KURULUŞ TASDİK100TL150 TL
KAYDİYE520TL650 TL
GAZETE (İTONUN TANITIM GAZETESİ – GELMESEDE)40 TL40 TL
TİCARET SİCİL HARCI603TL539 TL
DEFTER TASDİK300 TL
VEKALETLİ KURULACAKSA ÜCRETİ230 TL
SİCİL TASTİKNAMESİ99 TL
ÖNCEKİ YIL AİDAT (2020 YILI)360 TL
TOPLAM1.842 TL2.009 TL
İTO Ücretleri Fiyat Listesi

Sonuç olarak İTO kayıt ücreti her yıl güncelleniyor. Ayrıca burada şunu da belirtelim. Gerçek kişi firmanın vergi dairesindeki açılışı önceki yıl veya yıllara ait ise bir yıllık İTO aidat ücreti de alınıyor. Maliyet listesinde bulunan 360 TL 2022 yılında açılan işletme için alınmıyor. Önceki yıllarda kurulan firmalar için alınıyor. Her ne kadar tutarsız da olsa uygulama bu şekilde. Üyelik hizmeti alınmadığı halde bedelini ödemek nadir görülen uygulamadır.

Şirket kuruluşlarında önceden yabancı ortak tek olarak şirket kuramıyordu. Müdür olarak Türk ortak veya dışarıdan müdür olması gerekiyordu. Ancak yeni uygulamada tek olarak da kurabiliyor. Dışarıdan müdür atamasına gerek bulunmuyor.

Ticaret sicil ve Mersis ile ilgili soru panelinin uygulamaya girmesi, işlem yapacak kişileri büyük kolaylıklar sağlıyor. Gerek sicil işlemleri gerekse Mersis işlemleri için soracağınız sorular çok kısa zamanda cevaplanıyor. Evrakı sicile verip geri dönmesini ve eksikliğini tamamlama gibi zaman kaybı büyük çoğunlukta ortadan kalktı. Bu İTO çağrı adresinden ulaşabileceğiniz paneli mutlaka kullanmalısınız.