Muhasebe

Gider İadesi Muhasebe Kaydı

Gider iadesi muhasebe kaydını yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Bu konuda belli bir kayıt standardı yok. Bunun yanında çoğunlukla iki farklı şekilde muhasebe kaydı yapılıyor. İki kayıt şekli de doğrudur. Firmanın kâr veya zarar durumunu etkilemiyor. Bazı işlemler alışkanlık olduğu üzere yapıldığı için işlem yapan kişi için pratikleşiyor.

Ancak bazı işlemlerde standardı yakalamakta fayda var. Biz de Gider İadesi Muhasebe Kaydı konusunu yüzeysel de olsa irdeleyeceğiz.

Bildiğiniz gibi işletmeler faaliyeti esnasında bir takım gider harcaması yapar. Ancak satın aldığı gerek malın ayıplı çıkması veya başka bir sebeple; mal ya da hizmet giderini iade edebilir. Ticari mal ve hizmetlerde muhasebe kaydı standarda otursa da gider iadesinde belirli bir şablon yok.

Gider İadesi Muhasebe Kaydını Yapalım

İşletmenin bir çok gider kalemi var. Elbette her gider iadesinde ilgili gider hesabını kullanabiliriz. Bu durumda yapacağımız muhasebe kaydı; Gider hesabına alacak yazıp, mal ya da hizmeti aldığımız satıcıyı borçlandırmaktır.

Gider İadesi Muhasebe
Gider İadesi Muhasebe

Gider iade muhasebe kaydımızı bu şekilde yapmamız gayet pratiktir ve yaygındır. Ancak bunun yanında KDV beyannamesinde tanımlama yapmak gibi ilave bir külfeti var. Her gider iade kaleminde KDV beyannamesine tanımlama yapmamız pek pratik olmaz.

Oysa gider iadesinde farklı bir hesap belirleyip her zaman onu kullanabiliriz. O hesabı da KDV beyannamesine tanımlarsak bu sıkıntıdan kurtuluruz. Zira bir tek KDV tanımlaması ile sorun çözülür. Artık her gider iadesinde aynı hesabı rahatlıkla kullanabiliriz.

Gider Hesabının Farklı Hesapta Takibi

Gider iadesini farklı şekilde takip edebiliriz.
Gider İadesinin Farklı Muhasebe Kaydı

602 No.lu hesapta açacağımız gider takip hesabı ile işlemimiz sorunsuz çözebiliriz. Dikkat ettiyseniz, Gider iadesinde hesaplanan Alıştan İadeler KDV hesabını da unutmuyoruz. Mal veya hizmeti aldığımız satıcı firmayı da borçlandırarak işlemimiz tamamlıyoruz.

Gider Hesabının Yansıtılması

Gider iadesi yansıtma hesabı
Gider İadesi Yansıtma Hesabı

Her gider iadesinden sonra hesabın yansıtmasını mutlaka yapmalıyız. Zira işlem sayısı fazla olduğunda zamanla işlemler birikecektir. Sonradan gider kalemiyle ilişkilendirmemiz zorlaşacaktır. Verimli çalışmak ve işlemde doğru sonuca ulaşmak için küçük ihmaller yapmamalıyız. Zira zaman büyüyecek ihmaller, içinden çıkılamaz hal alır.

Gider iadesinde muhasebe kaydı konusunu farklı açıdan yaklaştık. Bu şekilde çözüm aramaya çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Yeni paylaşımlarda buluşmak üzere sağlıcakla kalın.